Horses of steel

Horses of steel

Equiband.

Hästens hållbarhetPosted by Martina Tue, November 20, 2018 14:19:39
Hej!

På min Facebooksida kan ni se en kunds häst med equiband, har du inte sett filmen så hittar du den här https://www.youtube.com/watch?v=gmCYdp-TYs0

Nu vill jag göra en uppdatering med före och efter bilder på samma häst. Första bilden är tagen före equiband, sen använde hästen regelbundet banden i 3 veckor, därefter meddelar hästens ryttare att hon har lättare för att samla sig. Bild nr 2 är tagen 5 veckor efter första gången med equiband.


Nu har jag jobbat en del med equiband och kunnat bilda mig en egen uppfattning om hur bra de är.
Min åsikt är att det är mycket brett hur effektivt det är. På en del hästar är det rena underverket medan det inte blir så stor skillnad på vissa.
Inte helt ologiskt tror jag det beror på grundorsaken till att hästen från början inte har bra rygg och bukmuskler. Har hästen mindre rygg och bukmuskler av att den inte rids rätt så är inte equiband rätt ände att börja i, det är att ta hjälp av en bra tränare som är prio 1. Sen är det viktigt att man går igenom hästen så det inte finns ömheter och spänningar som gör att inte hästen arbetar rätt.

Men har man hjälp av en bra tränare och hästen är genomgången av massör, så är equiband ett mycket bra hjälpmedel! Men som sagt rids inte hästen rätt så kommer inte equibanden göra under!


Mineralbrist

Hästens hållbarhetPosted by Martina Tue, October 23, 2018 08:21:25
Nu var det längesen jag gjorde ett blogginlägg, det beror helt enkelt på att jag haft fullt upp, underbart!

Idag tänkte jag bara skriva lite kort om mineralbrister som är vanliga men som många missar.

Selen:
I större delarna av Sverige så är det selenbrist i våra jordar, det innebär att svenskt grovfoder i regel knappt innehåller nåt selen alls. Många kommenterar ofta att det inte är med på deras analys, det är helt enkelt för att värdena är så låga så man tar inte med det i analysen, räkna med att det i princip är 0.
De flesta kraftfoder har därför selenberikats, jag har tittat på några vanliga kraftfoder, det går ofta åt ca 2 kg kraftfoder om dagen för att täcka selenbehovet bara genom kraftfoder för en häst på 500 kg. Det är ju få hästar som behöver så mycket kraftfoder så då får man helt enkelt täcka upp med ett mineralfoder.

Vad kan vara symtom på selenbrist?
Att hästen blir muskelfattig, kan få funktionsstörning i hjärtmuskeln, håravfall, sämre immunförsvar, ländryggsbesvär.

Kalcium/fosfor:
"Jag behöver ingen analys för jag tittar på hästen och fodrar därefter", en mycket vanlig kommentar!
En obalans i kalcium/fosfor kvoten kan ge kalciumbrist, kalcium behövs för att stärka skelettet, speciellt viktigt är det hos en växande unghäst. Får hästen brist på kalcium så kan skelettet kalkas ur och hästen blir inte lika hållbar.
Hos en vuxen häst ska kvoten vara minst 1.1, växande unghästar ska gärna ha 1.8.
Förutom att bygga upp skelettet behövs kalcium och fosfor för muskeluppbyggnad och cellernas energiomsättning.

Så se över din analys, du är alltid välkommen att maila mig om råd! martina@horsesofsteel.se

Min hemsida är www.horsesofsteel.se

Ha de gott!

Skelettet

Hästens hållbarhetPosted by Martina Wed, September 05, 2018 08:45:30

Hästens hållbarhet, skelettet.

Hästens skelett är inte färdigutvecklat förrän vid ca 8 års ålder, det är viktigt att tänka på när man tränar den unga hästen. I hästens skelett finns det 80 olika tillväxtzoner som sluts vid olika ålder. Hasleden är tillexempel inte sluten förrän hästen är 4 år gammal, bäckenet har zoner som sluts vid 5 år, tornutskotten på ryggen 4-5 år. Ryggraden är inte fullt utvecklad förrän vid 8 år.
När en ung häst får problem beror ofta på att omogna skelettben och leder får ta upp för mycket stötar.

Rider man en unghäst så är bitarna jag tog i förra inlägget extra viktigt, att successivt bygga upp kondition, styrka, balans, motorik, flexibilitet, för att öka hållbarheten. Sen förespråkar jag att föl och unghästar ska växa upp i stora kuperade hagar, då bygger de upp sig bra. En fråga jag tycker ställs alldeles för sällan när man köper häst, hur har den vuxit upp?

Ofta skyndas det för mycket med unghästar, många klarar alla unghästtester utan problem och klarar gå på högsta nivå vid 8-9 år, men det finns också tyvärr många ryttare som överskattar både sin och hästens förmåga och istället kör slut på hästen fysiskt eller mentalt.



Träningsupplägg

Hästens hållbarhetPosted by Martina Thu, August 30, 2018 09:02:08

Idag tänkte jag skriva om hästens hållbarhet och träning. Dessa pusselbitar är mycket viktiga. Men givetvis är det viktigaste hur man rider hästen och att den går i en ändamålsenlig form. Att ha en bra tränare är oerhört viktigt.

Många sitter alldeles för mycket på ridbanan och tränar teknik. På grund av att andra bitar saknas så får man jobba hårdare med teknikträningen för att lyckas. Ger man hästen bättre förutsättningar med kondition, styrka, balans, motorik och flexibilitet så blir teknikträningen så mycket lättare och roligare.

Jag tror många egentligen känner till de här bitarna, men de glöms helt enkelt bort.
Kondition tränas bäst med intervallträning varierat med konditionsträning längre sträckor i ett lägre tempo. Det som händer vid konditionsträning är att hästens hjärt- och kärlsystem stärks och syreupptagningen ökar, vilket också är en förutsättning för att få muskler och styrka. Det är viktigt att man successivt ökar intensiteten på konditionsträningen så man inte överanstränger hästen.
Olika styrketräningar tror jag många har koll på, klättring, studs osv. Men ett tips är också att rygga lite varje dag, ryggning stärker muskler som kan vara svårt att komma åt annars, det är muskler som behövs vid samling. Börja rygga några steg innan du sitter upp (om hästen inte är van vid att rygga sen innan) och öka sedan på antal steg och sen kan du göra det även från hästryggen, för att öka nivån ytterligare kan man också rygga i svagt sluttande upp och nedförsbackar.
Sidvärtsrörelser är också viktigt, det är inte ovanligt att en hopphäst gör för lite sidvärtsrörelser, det gör att den får kraftiga muskler mellan låren men inte så kraftiga på utsidan av låren. Dels gör det att bakknäet får sämre skydd, då musklerna på insidan är stärkare än på utsidan, hästen får inte heller optimal styrka då den t.ex. hoppar av på ett hinder.

Balans, motorrik och flexibilitet kan tränas genom att rida i kuperad terräng eller över bommar och cavaletti. En häst som är uppvuxen i och går i stora kuperade hagar har redan detta i sig betydligt mer.
Har hästen kroppsmedvetenhet minskar skaderisken rejält. Då fungerar också de små musklerna kring lederna optimalt som skyddar lederna från att hamna i ytterlägen.
En bra kroppsmedvetenhet gör hästen mer medveten om var den sätter ner sina hovar och det ökar också medvetenheten till exempel var den har hovarna över ett hinder.
Att stretcha hästen både från marken och i ridningen ökar dess flexibilitet och kroppsmedvetenhet.

Det är bra att även lägga in korta skrittpass på asfalt detta för att stärka skelettet och senorna.

Så en sammanfattning, variera din träning, variera underlag, rid i skogen i backar och se till att alla pusselbitar är med i din träning.

I förra inlägget tog jag upp att hovvård som en av punkterna, vill tipsa om senaste avsnittet av pälspodden som just tar upp hur du som hästägaren ska ta hand om hovarna och hur du kan bedöma om hovslagaren gör ett bra jobb. Här är länken till podden, https://www.agria.se/folj-oss/podcast/palspodden/



Hästens hållbarhet

Hästens hållbarhetPosted by Martina Tue, August 21, 2018 12:52:44

I mitt första blogginlägg vill jag skriva om hästens hållbarhet, vad är det som gör att en del hästar klarar av att tävla på högsta nivå i flera år, medan andra som bara går de lätta klasserna inte håller? Vad kan man göra för att öka chansen till att få ha en skadefri häst?

Det är många faktorer som spelar in på hästens hållbarhet, här tar jag upp några

Hovvård: Det är viktigt med en bra hovslagare och regelbunden skoning. ingen hov ingen häst, säger ett gammalt ordspråk som jag tycker stämmer väl. Hovarna ska vara symmetriska, lika höga på in- och utsidan, ha bra kvalitet utan sprickor och en naturlig form

Foder: Det är viktigt att ha en välbalanserad foderstat för hästens hållbarhet. Lär dig tolka vad analysen säger om ditt grovfoder! Många missar att titta på kalcium/fosfor kvoten (ska ligga på en fullvuxen häst mellan 1.2- 1.8), den kvoten är viktig för skelettets uppbyggnad, muskelarbete och cellernas energiomsättning
Många missar även att titta på hur kvoten mellan energi/protein ser ut. Får hästen tillräckligt med energi men för lite protein så kommer den hålla hullet men den kommer att ha svårare för att bygga muskler.
Det lönar sig att göra en riktig foderstat, har du ett bra grovfoder så behövs ofta inte så mycket kraftfoder, bra för hästen och bra för plånboken!
Här finns ett foderstatsprogram som jag rekommenderar! https://hastsverige.se/hastens-miljo/foderstatsprogram/

Sadel: En av de större anledningarna till att vi massörer hittar spänningar och ömheter är en sadel som inte passar! Det är vanligt att det orsakar spänningar och låsningar i bogen. Bogen fungerar som en stötdämpare, är den då låst och spänd så får benen ta stötarna istället, vilket kan leda till t.ex. kot- och hovledsinflammationer. Det är också vanligt att sitsen på sadeln placerar ryttaren för långt bak på hästens rygg, lägsta punkten i sitsen ska vara över lägsta punkten på hästens rygg, det orsakar ländryggsbesvär om ryttarens tyngd hamnar för långt bak.

Munnen: Det är viktigt att en duktig veterinär regelbundet kollar hästens tänder, det är också viktigt att hästen trivs med sitt bett. Får hästen spänningar i sin käke så kan de spänningarna sprida sig ner i bogarna, då blir blir bogarna spända och låsta, vilket som jag beskrev innan kan orsaka problem i benen när hästen normala stötdämpning inte fungerar.

Träning: Träningsupplägget är oerhört viktigt. Att hästen få varierat underlag och träning, och att den rids i rätt form är jätteviktigt för hästens hållbarhet. Den här biten kommer snart få ett eget blogginlägg.

Exteriör: Hästen kan också ha medfödda svagheter i sin exteriör, det är viktigt att man tittar på vad hästen har för svagheter och kollar upp vad man kan göra för att förebygga att de orsakar problem. Jag kommer skriva mer om olika avvikelser i kommande blogginlägg.

Har vi fått svar på frågan jag inledde detta inlägg med?
Titta på Peder Fredricsson, min absolut största förebild, det är ingen slump att han är bland de bästa i världen, han har koll på varje liten pusselbit. Lisen berättade i en podd att han nördar ner sig i olika ämnen och på det sättet blir bra på varje liten del i hästens mående. Han är inte bara bra på att rida, han är enormt duktig på allt runt hästen också.

Var kommer massagen in i hästens hållbarhet då? Massage säger en hel del om hästens mående. Jag som massör löser upp spänningar och försöker även ta reda på vad som kan ha orsakat problemen. Ibland är det svårt, men har hästen spänningar som kommer tillbaka så får man försöka lösa mysteriet var som orsakar de. Massage håller musklerna och fascian smidig vilket ökar hästens hållbarhet. Massage förbättrar också lymfsystemets funktion, vilket förbättrar immunförsvaret.